Soorten Sigmafor muurwapening

We onderscheiden 4 verschillende soorten.
Alle soorten zijn in diverse breedtes leverbaar, in functie van de gebruikte breedte van de bakstenen of cellenbetonblokken

 

SFR

De ronde, gegalvaniseerde SIGMAFOR wordt bij traditioneel metselwerk dat niet of zeer beperkt aan vocht onderhevig is en in niet-agressieve omgeving toegepast.

Meer info over de SFR

SFP

De platte, gegalvaniseerde SIGMAFOR (SFP) wordt bij lijmvoegen (cellenbetonblokken) toegepast.

Meer info over de SFP

 SFR/E

De ronde, epoxy gecoate SIGMAFOR wordt toegepast bij traditioneel metselwerk dat sterk aan vocht onderhevig is en/of in zeer (industrieel) agressieve omgeving, alsook voor extra hechting aan mortel met chromaat-vrij cement.

Meer info over de SFR/E

SFP/E

Platte Sigmafor in epoxy uitvoering wordt gebruikt bij lijmvoegen in vochtige of agressieve omgeving en is aangewezen voor gebruik in lijmvoegen van buiten- gevels om oxidatie (roestvorming) te vermijden.

Meer info over de SFP/E

SFR/I

Ronde Sigmafor in inox wordt gebruikt bij mortelvoegen in agressieve omgeving.

Meer info over de SFR/I

 

Welke Sigmafor materiaaluitvoering nemen?

Om mogelijke corrosieproblemen gedurende de levensduur van metselwerkwapening te vermijden is het uiterst belangrijk een goede materiaalkeuze te maken. Deze is bepaald volgens de Europese regelgeving aan de hand van de zogenaamde MX-klassen uit Eurocode 2 (zie EN 1996-2), hierin zijn de meest courante toepassingsgebieden weergegeven, gaande van binnenmetselwerk, gebruik in buitenmuren en ook het gebruik in agressieve milieus.

Voor het merendeel van de werken is het voldoende de gewone verzinkte uitvoering (60 gr/m²) te nemen, echter in vochtige milieus is het verplicht om de epoxy uitvoering te gebruiken omdat in een vochtig alkalisch milieu (verse mortel heeft een pH rond de 12, na verloop van tijd zwakt dit af tot een pH van ongeveer 9) de corrosiesnelheid op verzinkte metselwerkwapening zodanig hoog ligt dat de gewenste levensduur van het metselwerk moeilijk gehaald wordt.
Daarom beperkt men het gebruik van verzinkte metselwerkwapening best uitsluitend tot droog milieu.

 

mx-klassen mx2

Toepassingen voor de Sigmafor muurwapening